Mit tartogat az év végi kötelező biztosítási kampány?

Mit tartogat az év végi kötelező biztosítási kampány?

mit tartogat az ev vegi kotelezo biztositas valtasKözel kétmillió gépjármű tulajdonosait, üzemeltetőit érdekli a válasz arra a kérdésre, hogy „mit tartogat az év végi kötelező biztosítási kampány?”. Természetesen ennél jóval több gépjármű koptatja az utakat, és úgy tűnik, hogy számuk újra növekedésnek indult. Nem kevesebb, mint 4 millió 350 ezer jármű van forgalomba helyezve az országban, ami azt is jelenti, hogy 2014-ben 4 %-ot emelkedett a számuk. Nyilvánvaló azonban, hogy ez az emelkedés nem a növekvő jólétnek köszönhető, hanem inkább annak, hogy van egy réteg, amely megengedheti, hogy több autót is fenntartson. Jellemzően az év végi kampányok érintik a legtöbb autótulajdonost, amint az a fenti számból is kiderült. Közel a gépjárművek felénél az év végén van még a biztosítás fordulónapja. De mit is jelent ez? Azt, hogy időben intézkednie kell azoknak a autótulajdonosoknak, akik szeretnének biztosítót váltani. A biztosító váltásnak nem feltétlenül az olcsóbb díj lehet az oka, hanem például a jobb, vagy szélesebb körű szolgáltatás.

A fordulónapról az kell tudni, hogy a 2010. január 01. előtt kötött kötelező biztosítások esetében a fordulónap egységesen 01.01., ezzel szemben, a 2010. január 01. után kötött kötelező biztosítások esetében a szerződéskötés napja. Mi a teendő kötelező biztosítás váltás esetén? Biztosítást váltani a fordulónap előtt számítva a 60. naptól lehet. Amire fel kell hívnunk a figyelmet, az a határidők pontos betartása. Első lépés a régi biztosítás felmondása, amelynek írásban kell megtörténnie, és legkésőbb a fordulónap előtt 30 nappal be kell, hogy érkezzen a biztosítóhoz, magyarán, a 30. napot megelőző nap éjfélig. Vigyázzunk arra, hogy a 30 napot úgy kell számítanunk, hogy azt a biztosítóhoz való beérkezéstől kell számolni, azaz az iktatás dátumától, és nem pedig a postára adás időpontjától. A felmondó levelet el lehet juttatni személyesen, levélben, vagy faxon. Tartalmaznia kell a felmondásnak a gépjármű adatait, a szerződő fél nevét, címét, a felmondani kívánt szerződés számát, illetve kötvényszámát, és végül ne felejtsük el ellátni dátummal, majd aláírni.

Mit tartogat az év végi kötelező biztosítási kampány? Rátérünk a kérdés részletesebb megválaszolására. A kampány során a biztosítók a legjobb ajánlataikkal rukkolnak elő, amelyeket több tényező is befolyásol. Első sorban a gazdasági környezet, amely az elmúlt években nem volt éppen a legkedvezőbb. Elég, ha csak a 2008-sa gazdasági visszaesésre gondolunk, amelynek nyomait még ma is magán hordozza a világ gazdasága. Nem csak a fejletlen országok, hanem a gazdaságilag sokkal stabilabb Európát is erősen visszadobta a fejlődésben. Nyugat-Európa azonban viszonylag hamar talpra állt, és ma már nem nagyon venni észre az elmúlt évek nehézségeit. Annál tovább húzódik a válság hatása Európa keleti részén, azaz abban a régióban, amelybe Magyarország is tartozik. Régiónkban minden nemzet más-más úton próbál kikapaszkodni a szakadékból. A külön út jól látszik a GDP alakulásából is. Vannak régiós országok, amelyekben alig van növekedés, és vannak olyanok, amelyek nagyon jól teljesítenek. Nálunk a kormány meghirdette a harcot a szegénység ellen, illetve a nagy multinacionális cégek ellen, amelyek az energia szektort tartják a kezükben. Ennek a harcnak a legismertebb eredménye a rezsicsökkentés, amely évek alatt, több lépcsőben került bevezetésre. A kormány célja, hogy nálunk legyenek a legalacsonyabb energia árak, amelyet az energia cégek felvásárlásával szeretne elérni, létrehozva, egy gigantikus, állami ellenőrzés alatt lévő energia szolgáltatót. A régiók tagországai közötti különbséget jól mutatja, a kötelező biztosítások díjai közötti különbség is. Hazánkban a legolcsóbb a kötelező biztosítás, és ráadásul nem is kevéssel. Nyilván ennek is meg van a maga oka. 

Nézzük is meg egy táblázat segítségével mekkorák is a különbségek:
     
kgfb regio

https://ssl.gstatic.com/mail/sprites/newattachmentcards-7f961476482232d4...) -219px -129px no-repeat;">
 

Ehhez képes hazánkban is volt már egy közel 10 %-os évközi díjemelkedés, ami azt jelenti, hogy az átlagos kötelező biztosítási díj megközelítette az évi 22.000 Ft-ot. Várhatóan, ez az emelkedés nem fog érződni az év végi kampányban meghirdetett díjaknál, azaz várhatóan az átlagos ajánlat marad évi 15.000 Ft alatt. A biztosító társaságok ugyanis nem szeretnének ügyfelet veszíteni, ezért bevállalják az alacsonyabb díjakat, aminek várhatóan az lesz a következménye, hogy 2015-ben év közben fognak többszöri kis lépcsőben korrigálni. Az őszi kampányban nem lesznek hiány az ajánlatok akciókkal, kedvezményekkel. Főként az együtt kötéseket jutalmazzák a biztosítók. Nézzük meg egy kis táblázatban, hogy az elmúlt években miként is alakultak az év végi kampány idején a díjak:

kgfb varhato

https://ssl.gstatic.com/mail/sprites/newattachmentcards-7f961476482232d4...) -219px -129px no-repeat;">
 

Természetesen a kötelező díja önmagában nem jellemezheti egy nemzet gazdaságát, ugyanis az a valóság, hogy sok területen egyre jobban lemaradunk a régió többi országához képest. A kötelező biztosítás díjaira, ettől függetlenül, az ártartás lesz jellemző az idei év végi kampányban, illetve várhatóan lesznek biztosítók, akik kissé, még a jelenlegi alacsony árszint alá is mennek, csakhogy minél több ügyfelet csábítsanak el a konkurens biztosítóktól.

 

forrás: http://www.biztoshely.hu/mit-tartogat-az-ev-vegi-kotelezo-biztositasi-kampany.html